תאריך פרסום: 8/13/2020
עומדים לפתוח עסק משלכם? מעולה, אבל אתם בטח תוהים בשלב הזה מה צריך לעשות כדי שהוא יהיה מגובה באישורים והרישיונות הנחוצים לשם הפעלתו התקינה והבטוחה.
הגעתם למקום הנכון. בדיוק במאמר זה נדבר על הדברים החשובים האלה, שבלעדיהם עסקים מתחומים שונים לא ניתנים להפעלה, לפחות לא באופן חוקי. ושהרעיון הזה לא יפתה אתכם, אפילו לא לרגע.
סמכו עלינו, הדבר האחרון שאתם רוצים זה להפעיל עסק ללא אישורים או רישיונות. אם אתם עדיין מוכנים להתגרות במחשבה הזו רק בגלל שהבירוקטיה מפחידה או מתישה אתכם, דמיינו את הסיטואציה הבאה: ביום בהיר אחד, מישהו ידפוק לכם על דלת העסק. המישהו הזה הוא נציג של הממשלה שדורש לראות את המסמכים שאין לכם. ו... אז מתחיל הבלגן. התראות, קנסות, סגירה, חובות, עיקולים, מה לא.
אם זה נראה לכם לגיטימי, אז רק שתדעו שככה לא מרימים עסק בריא, חיובי וארוך טווח. הדרך הזו אמנם קלה יותר, אבל היא נועדה לכישלון ידוע מראש. בסוף, ייצא שתשלמו הרבה יותר על הטעות הזו מאשר מה שהייתם משלמים אם הייתם הולכים בדרך הישר.
אז אחרי שהבנתם את הדבר החשוב והקריטי הזה, אפשר להתחיל לדבר ביזנס. ככה:
חוק רישוי העסקים הישראלי קובע בצורה ברורה אילו עסקים חייבים ברישיון עסק לצורך הפעלתם. חוק זה בא למעשה לקבוע מהם התנאים ליישום החוק, מי מחוייב להוציא רישיון, מה קורה לעסקים שאינם מוציאים רישיון, מי בעל סמכות לוודא שהחוק מיושם ומה כל עסק חייב לעשות. ברשויות המקומיות יש מחלקות לרישוי עסקים והן אחראיות על התהליך של הרישוי ועל הנפקת אישור לעסק (הרשויות כוללות משטרה, מד"א, מכבי אש וכדומה).
העסקים שצריכים רישיון כדי לפעול הם אלה שיש להם נגיעה לכל מה שקשור לבריאות הציבור והבטיחות שלו, למשל: גני אירועים, בתי מלון, מסעדות, מאפיות ועוד רבים וטובים. מאחר שמדובר בבריאותו ובטיחותו של הציבור, ישנה חובה של ביצוע ביקורות וקבלת אישורים מתאימים, זאת על מנת שניתן יהיה לוודא שהעסק בטוח בכל דרך שהיא, מה שגורם לתהליך רישוי העסק להיות ארוך ומסורבל לעתים קרובות. אגב, זו הסיבה לכך שהרבה מאוד בעלי עסקים מעדיפים לפנות למומחים בכל הנוגע לתחום הרישוי על מנת לזרז את התהליך של קבלת הרישוי באופן משמעותי.
רישיון עסק: אילו בדיקות כרוכות בתהליך הזה?
כפי שכבר אמרנו, עסקים מתחומים שונים צריכים לעמוד בביקורות ובדיקות רבות במהלך התהליך לקבלת הרישיון לעסק. מפעלים ורשתות שיווק שמעוניינים לפתוח סניפים חדשים חייבים לבצע פריסה של הצרכים הכוללים שלהם, ואף לעתים קרובות לקבל עזרה לגבי התהליך מאנשי מקצוע כמו חברות רישוי עסקים). כך חברות ומפעלים חוסכים זמן יקר מאוד בביצוע פעולות בירוקרטיות הכרחיות, וכך גם לפעמים נמנעים מצבים שבהם בקשות נדחות על הסף.
מה צריך לעשות אם זה העסק קטן יותר?
- בדיקה של מחלקת רישוי עסקים: מחלקה זו בתוך הרשות המקומית אחראית לתהליך של הרישוי מתחילתו עד סופו, כלומר, עד שהרישיון מונפק. חוץ מזה, מחלקת רישוי עסקים אחראית לבדוק אם הייעוד של אותו עסק שמבקש רישיון לצורך הפעלתו מתאים לייעוד של הקרקע לפי התוכנית המקורית שלה. במידה שאין חפיפה בין העסק לייעוד של אותה קרקע, הרשות המקומית יכולה לשקול הרשות אם רצוי לתת לבעלי העסק היתר של שימוש חורג לטובת פתיחתו או שמא לא.
- בדיקה של משרד הבריאות: עסקים כמו מאפיות, מסעדות, גני אירועים, בתי מלון, בתי טבע וכן הלאה, שיש להם כל קשר שהוא לבריאות ובטיחות הציבור, חייבים לקבל אישור ממשרד הבריאות לפתיחת עסק במשך תהליך הרישוי שלהם. האישור הזה קובע כי אותו בית עסק עומד בדרישות תברואתיות שהוציא המשרד.
- אישור כיבוי אש: עסקים שחייבים בהוצאת רישיון לעסק יידרשו לקבל גם אישור של שירותי הכבאות בתוך התהליך של הוצאת הרישוי, שהרי מדובר בבריאות ובטיחות הציבור. שירותי הכבאות מציבים דרישות מסוימות, כמו הצבת מטפים עובדים במקומות שונים בבית העסק, הכנת לוחות חשמל לפי התקנות, הקצאת יציאות לשעת חירום וכן הלאה. אם העסק עומד בכל הדרישות של שירותי הכבאות, הוא יקבל את האישור שהוא מייחל לו.
- אישור של המשרד לאיכות הסביבה: מפעלים שהפעילות שלהם יכולה להזיק לאיכות הסביבה, לדוגמה על ידי ייצור פסולת או עשן, יידרשו לעבור ביקורת מהמשרד לאיכות הסביבה כדי לקבל את האישורים המתאימים.
- אישור מטעם משטרת ישראל: התהליך של קבלת רישוי לעסק עבור עסקים מסוימים דורש גם אישור של משטרת ישראל, שלפיו אותו עסק הוא מקום בטוח לעובדים בו ולציבור שפוקד אותו. למשל, ישנם עסקים שנדרשים להציג פתרונות אבטחה, כמו התקנת מצלמות, אזעקות ועוד.
רשימת האישורים הזו היא רשימה חלקית בלבד בכל מה שקשור לתהליך הוצאת רישוי לעסק. לרוב, ישנו צורך באישורים נוספים, זאת כמובן לפי הסוג של העסקים. זכרו - במידה שחסר אפילו אישור אחד, בעל העסק לא יקבל רישיון ולא יוכל לפתוח את העסק שלו בצורה חוקית ותקינה.
|