תאריך פרסום: 1/19/2020
אם בעבר נשמעו פה ושם טענות של רופאי שיניים שהצהירו שהדיגיטל לא טוב או לא מציע איכות לרפואת השיניים, היום, מחקרים והמלצות של רופאים וטכנאי מעבדות, מסכימים באופן נחרץ שהאיכות הדיגיטלית לא מוטלת בספק.
כרופא שיניים, המטרה היא ליצור שיקומי שיניים איכותיים שמתאימים למטופל בצורה מושלמת. הדרך היחידה להשיג זאת – ואף להציע קיצור זמן מדהים כמו השתלות שיניים ביום אחד או כתר ביום אחד בלבד – היא להשתמש במטבעים ממוחשבים, קונסיסטנטיים ומדויקים.
מהם ההבדלים בין שיקום אנלוגי לדיגיטלי?
- המטבעים האנלוגיים, מלבד אי הנוחות המובנית שהם מציעים למטופלים, אינם חסינים מפני עיוותים. הם נסדקים, הם נשברים, הם מתכווצים, הם תופסים מקום, והרשימה ארוכה.
- המטבעים הדיגיטליים, לעומת זאת, מאפשרים:
- לבצע סריקה תוך-אוראלית (Intraoral Scanner - IOS) הלוכדת את כל השיניים במהירות רבה יותר, מדויקת יותר וגם בנוחות רבה יותר למטופל, מזו האנלוגית.
- לבדוק את הסריקה מיד בתום הצילום, כאשר המטופל עדיין על הכיסא. פירוש הדבר שהרופא מסוגל לתקן שגיאות, ׳על המקום׳.
בשיטה האנלוגית, טכנאי המעבדה פותח את החבילה עם המטבע האנלוגי שלכם, ואז הרופא:
- מודיע לכם שאתם צריכים לחזור למרפאה כדי לקחת מטבע נוסף, כי הראשון לא הצליח.
- או גרוע מכך, הטכנאי שלח למרפאת השיניים את השיקום שיצר לפי המטבע שלכם, אבל מתברר שהשיקום שהכין לא מתאים לפה שלכם, ונדרשים תיקונים ושיפוצים.
אגב, מלכתחילה, הבעיה שבגללה השיקום לא מתאים לכם לא נובעת מחוסר מיומנות של הטכנאי, אלא מעצם העובדה שהתהליך החל עם מטבע אנלוגי שאינו מושלם.
יתרונות סריקת ה-IOS
- היתרון הגדול ביותר של סריקת ה-IOS הוא הדיוק של הצילום. הסורקים של ימינו יכולים לאתר צבע, שקיפות, מרקם או רקמות גרמיות ורכות. הדיוק שמציעים הסורקים הללו מאפשרים, למשל, לדייק בגוון של כתר זירקוניה ולהתאימו לגוון של השיניים הטבעיות.
- היתרון השני המשמעותי ביותר של סריקת ה-IOS הוא הזמן שלוקח עד להשלמת הסריקה. צמצום הזמן הדרוש ליצירת המודל של פה המטופל מועיל לא רק לרופא השיניים, אלא גם למטופל.
סריקת IOS נוחה יותר למטופל, כיוון שהיא מציעה תהליך כללי קצר יותר מזה של המטבעים האנלוגיים. המשמעות היא:
- הפחתת הזמן שהמטופל מבלה על הכיסא
- הפחתת הסיכוי לטעות בגלל אי נוחות
הפחתות אלה מסייעות במיוחד למטופלים שסובלים מחרדה.
שימוש בטכנולוגיה הדיגיטלית – CAD/CAM
שימוש בטכנולוגיית CAD/CAM ברפואת השיניים מאפשר:
- לבצע שינויים במודל קיים בזמן אמת באופן סימולטני
- לתעד את ציוני הדרך האורליים
- להפחית במספר הפגישות הנדרשות כדי להשלים את הטיפול
הדיוק של שלב זה תלוי מאוד במידע שמתקבל מסורק ה-IOS ובחיבור שלו למדפסת (או למחרטה) תלת ממד, שתאפשר ליצור מודל מדויק של הפה. התוכנה מקבלת את הנתונים מהסורק ויוצרת מודל וירטואלי.
בשלב זה ניתן למנוע בעיות שייצרו מנשך לא מדויק, כמו:
- נקודות מגע גרועות בין הלסתות
- טעויות הקשורות לעובי של הדגם
הדיוק הדיגיטלי – מסייע להפחית שגיאות במוצר העתידי, בין אם מדובר בשתלים דנטליים או בכתרים.
התיעוד הווירטואלי – מסוגל להפחית מדידות שגויות שנפוצות בשיטה האנלוגית כי היא סובייקטיבית יותר, ומאפשר לרופא השיניים לראות שינויים זעירים בגודל, בצבע, במרקם, במיקום ובעומק.
CAD/CAM הוא שימושי ביותר, ובלבד שמשתמשים בו כראוי. תוכנה זו היא ידידותית למשתמש, אבל נדרש מעט תרגול כדי להתרגל לממשק שלה.
ה-CAD/CAM מספק את הקשר החיוני בין נקודת ההתחלה הפיזית לבין נקודת הסיום הפיזית של מערכת זו.
המדפסת התלת ממדית: השלב האחרון של תהליך הייצור – מייצרת את המוצר הפיזי. המדפסת מציעה מהירות ודיוק עם מעט מאוד בזבוז של חומר – מה שהופך אותה לחסכונית ביותר. למדפסת תלת ממד יש יכולת להדפיס מודלים מותאמים אישית שמגדילים את כושר הדיוק בנהלים כמו טיפולי שורש.
עם הפנים לעתיד
למרות שיש רופאי שיניים שעדיין משתמשים בשיטות הטיפול הקונבנציונליות, הטיפולים הדיגיטליים, כמו, השתלת שיניים ממוחשבת, הופכים להליכים יותר ויותר נפוצים במרפאות השיניים, וברור כי עתידה של רפואת השיניים הוא דיגיטלי.
האפשרויות של טכנולוגיה זו פותחות דלתות בין מדינות מפותחות למדינות מתפתחות – ומציעות את טכנולוגיית הסריקה ושיתוף המידע שניתן להדפיס בתלת ממד – לטובת שיפור הבריאות העולמית.
המאמר באדיבות צוות האתר https://drbenmiller.com/he/home
|