עודכן בתאריך: 5/31/2012
אתם תל-אביבים שרגילים להגיע ממקום למקום בתחבורה ציבורית או אפילו באופניים, אבל בא לכם לצאת מהבית לנסיעה קצרה ולטייל באזור? זו הזדמנות לצאת לטייל לא רחוק מהבית – בין אם ברכב הפרטי שלכם, הרכב מהעבודה או רכב ליסינג פרטי בו אתם מתגאים.
למשל למה לא לנסוע ולטייל בשמורת האירוסים בנס ציונה. מדובר על גבעת הכורכר בנס ציונה שנמצאת בקצהו של שביל ארוך בין נס ציונה וראשון לציון. מגבעת הכורכר אפשר לצפות בפרדסים ולהרגיש לרגע שאתם רחוקים מכל סביבה עירונית.
לפני שתצאו לטיול, אולי כדאי להכיר על קצה המזלג את ההיסטוריה המרתקת של המושבה שהפכה לעיר ואם בישראל.
הכל התחיל כאשר גוסטאב רייסלר שהיה אחד מאנשי הטמפלרים הנוצרים רכש בשנת 1878 כאלפיים דונם אדמה בוואדי חנין מהערבים. ליד חאן עתיק שהיה במקום הוא חפר באר, בנה בריכה ונטע פרדס שאותו אפשר לראות עד עצם היום הזה...
למרבה הצער, לאחר שאשתו ושתי הבנות שלו נפטרו מקדחת, הוא עזב את המקום ונסע לאודסה. בשנת 1882 באודסה, פגש רייסלר את ראובן לרר שהיה אחד מ"חובבי ציון". השניים סיכמו ביניהם שתמורת הבית של לרר באודסה שיימסר לרייסלר, יקבל לרר את הפרדס שנטע רייסלר בישראל.
ואכן, שנה לאחר מכן הגיעו לנחלה של רייסלר בוואדי חנין, ראובן לרר ומשפחתו. הם החלו לשקם את המקום והשתקעו בו. כדי שיוכלו לקיים חיים יהודיים שמצריכים מניין לתפילה ולימוד בחדר לילדים, הם החלו לחפש יהודים נוספים שיבואו להתיישב יחד איתם במקום. חמש שנים לאחר מכן הצליח הישוב הקטן להגיע למניין הראשון. היישוב נקרא 'נחלת ראובן' על שם ראובן לרר.
אם תגיעו לכיכר העיר נס ציונה, תוכלו לראות בה את האנדרטה לזכרו של אברהם ילובסקי, הנפח המקומי, שנרצח בשנת 1888 על ידי ערבים ונחשב לקורבן הטרור הערבי הראשון בישראל.
כך עברו להם השנים, וב-1891 הקים במקום מיכאל הלפרן, איש העלייה הראשונה, מושבת פועלים. הוא זה שגם הציע לקרוא לישוב נס ציונה.
אפילו בנימין זאב הרצל ביקר במושבה באוקטובר 1898 ועבר בה כשהיה בדרכו מראשון ציון אל רחובות. הרצל אף מזכיר ביקור זה ביומנו ומספר על כפר היהודים ואדי אלחנין...
לעומת התקופה העותמאנית בה היישוב סבל מעול השלטון התורכי, הרי בתקופת המנדט הבריטי חיו אנשי הישוב חיים שלווים ושקטים למדי. בשנת 1926 הוקם לצד המושבה היהודית הכפר ואדי חנין שבין תושביו הערביים ובין תושבי נס ציונה שררו יחסים שקטים. אולם, בזמן מלחמת העצמאות, לאחר שמפקדת חסן סלאמה ברמלה פוצצה, נטשו התושבים הערביים את ואדי חנין. על אדמותיו של הכפר הוקמו שכונות חדשות של נס ציונה.
בשנות החמישים נקלטו במושבה נס ציונה עולים חדשים מאירופה מצפון אפריקה ומעיראק ואף הוקמה בה מעברה. היום נס ציונה ידועה בפארק המדע קריית וייצמן שנמצא בתחום השיפוט של העיר.
אמנם נס ציונה אינה מסובכת מבחינת דרכי הגעה וחניות כמו תל אביב, אך הדרכים הראשיות מאוד עמוסות בשעות היום, ולכן לא משתלם לצאת עם הרכב הפרטי לטיול שכזה. שקלו בכובד ראש שימוש בתחבורה ציבורית או ברכב ליסינג המושכר פר יום.
|