עודכן בתאריך: 2/25/2019
העיניים הן הראי לנפש. זו לא סתם קלישאה שלומדים בשיעורי ספרות, אלא המציאות שלנו. אנו נעזרים בעינינו בכל אשר נפנה – בעבודה מול מחשב, בעת הליכה ברחוב או בשעה שאנו מנקים את הבית. אותם חיישני ראייה הפועלים עם המוח עובדים בכל זמן הערות שלנו, ואיננו יכולים לתאר את חיינו בלעדיהם. לפיכך, כאשר אנו חשים בקוצר ראייה, אנו פונים לאנשי מקצועי כדי להתאים לנו משקפיים. אך למי מועדות פנינו, לאופטיקאי אל לאופטומטריסט? הגיע הזמן לעשות סדר בדברים.
מיהו אופטיקאי?
אף על פי שלא מעט אנשים חושבים שהם בודקים את הראייה אצל אופטיקאי, הרי שתפקידיו של האופטיקאי הם יותר טכניים. האופטיקאי הוא זה שמתקין את העדשות ואת המשקפיים וחותך אותם בהתאם למרשם של האופטומטריסט. כדי להיות אופטיקאי לא מוכרחים להנפיק תעודה, אך האופטיקאים אינם רשאים לרשום מרשמים.
אז מה עושה האופטומטריסט?
כאשר אתם מגיעים לחנויות אופטיקה, אתם בעצם מבצעים את הבדיקה אצל אופטומטריסט. הוא זה שמושיב אתכם על הכיסא ובודק לכם את הראייה. האופטומטריסט מוסמך לבחון את מצבה הבריאותי של העין, לבצע בדיקת ראייה ומכין את העין לקראת התקנת עדשות או התאמת משקפיים. זה האדם שיביא לכם בסופו של דבר את אמצעי הראייה.
ההבדלים שבין השניים
האופטיקאי והאופטומטריסט נבדלים זה מזה לא רק בסוג העבודה שהם מבצעים, אלא גם באופי הלימודים:
- האופטומטריסט לומד במשך 4 שנים ובסיום הלימודים עליו לעבור בחינה מטעם משרד הבריאות על מנת לקבל את הרישיון ולהתחיל לעבוד בתחום. אצל האופטיקאי, לעומת זאת, הלימודים נמשכים כשנתיים ובסופו של דבר הוא מקבל תעודת הסמכה ממשרד העבודה.
- האופטומטריסט לומד לבצע את הבדיקות עצמן, ואילו האופטיקאי לומד את הצד הטכני של הנושא, כך שנושאי הלימוד של שני בעלי המקצוע חופפים אך לא זהים.
על כל פנים, בין אם אתם פונים לאופטיקאי ובין אם אתם פונים לאופטומטריסט, חשוב לוודא שמדובר באנשי מקצוע שיש להם תעודות ורישיון לעסוק בתחום.
מתי חשוב לגשת לבצע בדיקת עיניים?
אם יש לכם ראייה תקינה ואתם נמצאים מתחת לגיל 35, מומלץ לגשת לבדיקה לצורך שלילת גלאוקומה. אם אתם נמצאים בטווח הגילאים שבין 35 ל-60, חשוב להיבדק מדי שנתיים עד כ-4 שנים. אם אתם מעל גיל 60, חשוב לבצע בדיקה שנתית לגילוי מוקדם של ניוון הראייה. מעבר לכך, חולי סוכרת צריכים לבצע מעקב תקופתי, תוך התחשבות במאפיינים כמו חומרת המחלה, סיפור משפחתי ועוד.
סימני אזהרה שחשוב לשים אליהם לב
קיימים כמה סימני אזהרה המצריכים תשומת לב מיוחדת, וחשוב שלא להתעלם מהם:
- אם אתם חשים בהבזקים של אור או רואים נקודות שחורות, אך הראייה אינה נפגעת. במקרה זה ייתכן שמדובר בקרע ברשתית ולכן חשוב לפנות לרופא.
- ירידה פתאומית וחדה בעין אחת או בשתי העיניים עשויה להעיד על מחלה עינית.
- טשטוש ראייה עלול להעיד על דלקת פנימית או חיצונית, בעוד הפרשה מן העין עשויה להעיד על זיהום.
תסמינים אלה ואחרים מצריכים פנייה לרופא עיניים. הרופא בודק את הבעיה, מבצע בדיקת ראייה ושולח לאופטומטריסט בעת הצורך.
פונים לחנויות אופטיקה
לאחר שאתם מקבלים הפנייה מרופא העיניים, עליכם לפנות אל חנויות אופטיקה על מנת לקבל מרשם למשקפיים. חשוב לבחור בקפידה את חנות האופטיקה שאתם פונים אליה. בחנו את אנשי המקצוע שעובדים בה, האם יש להם רישיון לעסוק בתחום? בקשו המלצות מחברים ומקרובי משפחה. סביר להניח שאחד מהם ביקר פעם אחת לפחות בחנות אופטיקה על מנת להתאים משקפיים.
לחץ לקבלת קובץ מצורף
|