עודכן בתאריך: 1/23/2019
הקמתם עסק חדש ואתם רוצים כבר לצאת לדרך? מצוין. יש רק דבר אחד שלו אתם צריכים לדאוג והוא אישור כיבוי אש. על פי החוק בישראל, כל עסק שמעוניין לפעול מוכרח לקבל ייעוץ מטעם אדם האחראי על בטיחות באש ובסופו של דבר גם אישור כיבוי אש מטעם שירותי הכבאות בישראל. למרבה הצער, עסקים לא מעטים בישראל אינם משיגים אישור זה ועל כן מסכנים את עצמם ואת לקוחותיהם. מבין העסקים האלה ניתן למנות מסעדות, מועדונים, בתי קפה, צימרים, גני אירועים ועוד.
השלב הראשון בהגשת האישור: תכנית מפורטת
כדי להשיג אישור כיבוי אש לעסק, יש צורך לעבור כמה שלבים משמעותיים. השלב הראשון הוא הכנת תיק שטח שיש להציג בפני הרשויות המקומיות ובפני שירותי הכבאות וההצלה בישראל. כמו כן, התיק מכין את בעלי העסקים להתרחשויות שונות כמו שריפות או רעידות אדמה, וכן יוצר סנכרון בין בעלי עסקים אחרים, כך שכולם יוכלו להתארגן במצבי חירום. תיק שטח צריך לכלול את הפרטים הבאים:
- תכניות הנדסיות של מבנה העסק בעלות פירוט מדויק של כל ההתקנים הנמצאים בו.
- מפרט של מערכות לגילוי עשן ואש.
- תיאור מפורט של ציוד הכיבוי המצוי במבנה ברגע נתון.
- פירוט על פתחי מילוט ודרכי יציאת חירום.
- תכנון מדוקדק של המנדפים והמערכות למיזוג אוויר.
- מידע על לוחות החשמל ומיקומם בבית העסק.
- מידע על מיקומו של העסק, מספר האנשים השוהים בבניין בו זמנית, שילוט לשעת חירום וקיומן של מערכות התרעה.
עוברים לשלב השני: הביקורת
לאחר שמגישים את כל הטפסים הנחוצים, מגיע תורו של המפקח מטעם הרשות הארצית לכבאות והצלה לבקר אצלכם. עליו לבקר בבית העסק ולערוך סקירה בטיחותית מדוקדקת. בסיומה של הסקירה על המפקח לדווח על ליקויים על מנת לתקן אותם בהקדם. כדי שהמפקח יוכל לבוא ולבדוק את מיקום העסק, יש צורך לבצע תשלום אגרה. לאחר הבדיקה הראשונית, המפקח יבקר שוב במקום העסק כדי לוודא שתיקנתם את כל הליקויים.
השלב השלישי: לאשר או לא לאשר
השלב הסופי הוא שלב קריטי לעסק שלכם, מכיוון שהוא קובע אם תקבלו את האישור או לא. אם עמדתם בכל הדרישות ודאגתם לתקן את כל הליקויים, תקבלו אישור לעסק שלכם. אם לא תקבלו את האישור המיוחל, תוכלו לערער על ההחלטה. על כל פנים, אם אתם מעוניינים לעבור את הבדיקה בשלום, כדאי לערב בנושא איש מקצוע המעניק ייעוץ בבטיחות באש.
מה עושים במקרה של שריפה?
זה יכול לקרות לכל אחד ובכל מקום. לאש יש יכולת להתפשט במהירות, מבלי שתוכלו להבין בתחילה ממה היא נגרמה. לפיכך, אם בית העסק שלכם בוער, ישנם כמה דברים שחשוב לעשות. ראשית, אם הגעתם לעסק בעת השריפה, אל תנסו להתערב ולהציל את הרכוש. צלצלו מיד לשירותי הכבאות וההצלה והישמעו להוראות הכבאים. זכרו כי הבניין הוא מכלול של חומרים שעלולים להתפוצץ ולפגוע בכם בכל רגע נתון. שנית, לאחר שהאירוע מסתיים, יש להתקשר לחברת הביטוח ולדווח על המקרה. אל תנסו לנקות את השטח. המתינו לבואו של השמאי שיוכל להעריך את הנזקים, ורק אז החליטו אם להפעיל את הביטוח.
לפעמים אפשר למנוע את השריפה
כאשר פורצת שריפה, חשוב לפעול במהירות כדי למנוע את התפשטותה. דבר ראשון, אם קיבלתם אישור כיבוי אש לעסק, סביר להניח שבעסק שלכם מותקנות מערכות שנועדו למנוע את התפשטותה של האש או לכבות אותה כליל, דוגמת המתזים. דבר שני, אם אתם מבחינים בכך שנוצרת שריפה, מומלץ לפעול בהקדם. לדוגמה, אם הבחנתם במכשיר חשמלי העולה באש, נתקו אותו מהחשמל. לאחר מכן נסו לחנוק את האש בעזרת מטלית או שמיכה, ואם זה לא עוזר קראו למכבי האש.
|