עודכן בתאריך: 9/22/2016
בחירת מסלול לימודים היא אחת ההחלטות החשובות ביותר שאנחנו מקבלים בחיים. אמנם תמיד ניתן לעבור מחוג אחד לשני או לבחור פקולטה אחרת ואפילו אוניברסיטה/מכללה שונה, ולמעשה גם אחרי שמשלימים תואר ראשון ישנה האופציה לבצע הסבה מקצועית - אופציה שלא מעט אנשים בימינו מנצלים - ובכל זאת ברוב המקרים הבחירה של מסלול הלימודים מובילה להשקעה של כסף, זמן, אנרגיות ומאמץ מנטלי וקוגניטיבי באפיק מסוים שמן הסתם נרצה כי הוא יניב פירות.
בהתאם כדאי להקשיב להמלצות של גורמים שונים, ודוגמה לכך היא שר שלום ג'רבי מנכ"ל רשות השירות הלאומי אזרחי, בעל תואר ראשון בחינוך ותואר שני במדעי המדינה.
מה מעניין אותי?
השאלה הראשונה שכדאי לכל צעיר שעומד לפני בחירת מסלול לימודים לשאול את עצמו היא מה מעניין אותו. שר שלום ג'רבי מסביר כי באופן טבעי ישנם גם שיקולים אחרים - למשל איזה מסלול לימודים צפוי להוביל לקריירה מתגמלת או לתחום שיש בו ביקוש רב לאקדמאים - אולם הבסיס להחלטה המיטבית בנוגע ללימודים היא עניין.
רק במקום שבו נמצא הלב, יוכל המוח לבוא לידי ביטוי והלימודים יהיו מעצימים באמת. בחירה אחרת עשויה אולי להוביל לתואר מרשים אבל גם לתחושת פספוס, לעתים שעמום של ממש ובכל מקרה לקריירה שאין בה את הערך החשוב ביותר, סיפוק אמיתי.
האם יש סיכוי ריאלי להתקבל למסלול נחשק?
עוד המלצה של שר שלום ג'רבי היא להתבונן על מנעד האפשרויות בעיניים ריאליות. אם למשל אתם חושקים בלימודי רפואה, אבל הציונים שלכם לא מספיק גבוהים, ייתכן ששיפור בגרויות או קורס פסיכומטרי (שאגב, ניתן לממנו באמצעות ההטבות המוענקות לבוגרי השירות הלאומי) יובילו אתכם לפקולטה הנחשקת, אבל שר שלום ג'רבי מדגיש שאם ישנו פער משמעותי בין ההישגים שלכם לבין רף הקבלה, כדאי לבחון היטב האם אכן יש לכם סיכוי אמיתי לגשר על הפער. אם לא, חבל לבזבז זמן יקר על ניסיון חסר תוחלת, וכדאי לחפש מסלול לימודים שסיכויי הקבלה אליו ריאליים.
למה שר שלום ג'רבי ממליץ על מקצועות עם יצירתיות?
כל מסלול לימודים, בין אם אקדמי ובין אם לאו, הוא נתיב שמוביל אל קריירה, ובאופן טבעי הציפייה היא לקריירה מתגמלת מאוד מכל הבחינות - עניין, כסף, סביבת עבודה נוחה, אתגר מקצועי וכו'.
לא קל לדעת באילו תחומים יהיה ביקוש רב לאנשי מקצוע מוכשרים בעוד 3-4 שנים (אורך מסלול לימודים אקדמי ממוצע), קשה להעריך מה יקרה בעוד 7-8 שנים בכל תחום ותחום ובלתי אפשרי לזהות מה תהיינה המגמות הרלוונטיות בשוק התעסוקה בעוד 15-20 שנה (כשהצעירים של היום עדיין יהיו מן הסתם בגיל העבודה).
יחד עם זאת, ממליץ שר שלום ג'רבי כן לחפש אפיקים שיובילו לעבודה מתגמלת, והמכנה המשותף של כולם הוא עיסוק שנדרשת בו יצירתיות (דבר שהמחשבים עדיין לא ניחנים בו). עוד המלצה של ג'רבי היא להיעזר באופציה של הכוונה וייעוץ מטעם היחידה להכוונת חיילים משוחררים, שמטפלת גם בבוגרי השירות הלאומי.
|