נס ציונה - הפורטל
נס ציונה אודותינו חדשות כתבות עסקים לוחות ארועים חוגים פורום יצירת קשר
קטגוריה:  תחום:  טקסט חופשי:   
יום שישי, י"ט אדר ב תשפ"ד, 29 מרץ 2024, 00:17   הוסף למועדפים הפוך לדף הבית
שם משתמש / אימייל:
סיסמא:
שכחתי סיסמא
כניסה לבעל עסק

הזינו את כתובת האימייל שלכם לקבלת עידכונים שוטפים,הפתעות ומבצעים

חדשות נס-ציונה אירועים ופעילויות ספורט חברה וקהילה
תרבות ופנאי עסקים מקומיים כתבות הגולשים שונות ומבצעים

קסם הגבעות האחרונות

כתב/ת: מערכת האתר

עודכן בתאריך: 1/15/2009

 החברה להגנת הטבע, המשרד להגנת הסביבה, עיריית נס ציונה ופורום גבעות הכורכר מזמינים את הציבור לסיור ללא תשלום לכל המשפחה בגבעות טירת שלום שבדרום נס ציונה, על מנת לקדם את שימורן. השטח מיועד להפוך ל"אזור נופש מטרופוליני", והוא כולל גבעות כורכר יפות ופורחות, עמקים רחבי ידיים ובהם צמחיית בר ייחודית ומגוון חיות בר.

הסיורים יצאו בין השעות 9 בבוקר ל-12 בצהריים מהאצטדיון העירוני של נס ציונה: גישה מדרך רבין (כביש בית עובד - נס ציונה). במקרה של מזג אוויר סוער האירוע יידחה בשבוע.

צילומים: אלון רוטשילד ואורי ארד, החברה להגנת הטבע

המסלול מתאים להולכי רגל (לא מומלץ לעגלות ילדים). אורך המסלול כ-4 ק"מ של הליכה נוחה. אוטובוס מיוחד יחזיר את המטיילים לנקודת ההתחלה. המטיילים יהנו מפריחה יפה, הדרכה בתחנות הסבר שימוקמו לאורך המסלול על תולדות ההתיישבות באזור ועל בית הגידול הכורכרי, ויקנחו בפיתות ותה צמחים. 

רקע

השטח השוכן בין טירת שלום מצפון ושכונת "רחובות ההולנדית" מדרום, בן כ-5,000 דונם, מיועד להפוך ל"שטח נופש מטרופוליני". האזור, שמרביתו בשטח השיפוט של נס ציונה, כולל גבעות כורכר יפות ועמקים רחבי ידיים. מראשי הגבעות נפרש נוף מרהיב מהרי ירושלים במזרח ועד הים. בגבעות ובעמקים צמחית בר ייחודית ומגוון של חיות בר כמו שועלים, תנים, ארנבות, תנשמות, צבים ועופות דורסים. באזור נמצאים גם מבנים מתחילת הפרדסנות היהודית בארץ: בתי אריזה, מבני באר מרשימים, מבנה משאבות ועוד.

אזור גבעות טירת שלום הוא חלק מרצף גבעות הכורכר המשתרע מ"גבעת האירוסים" של ראשון לציון, דרך הגן הלאומי גבעות הכורכר בנס ציונה, דרך כפר גבירול וגבעת ברנר ועד איזור גדרה. הגבעות טובלות בנוף חקלאי העוטף את שולי העיר ומעניק לה "מרחב נשימה", והן מזמנות מפגש מפתיע עם עולם הצומח והחי האופייני לגבעות הכורכר ועם אתרי היסטוריה ומורשת מראשית ההתיישבות בארץ. 

אזור גבעות טירת שלום הוא חלק מרצף גבעות הכורכר המשמש אתנחתא של חיץ פתוח וירוק בין האזורים הבנויים במרחב נס ציונה ורחובות. ייחודן של הגבעות הוא בתשתית הסלע הכורכרי. הכורכר הוא סלע פריך, למעשה דיונת חול שהתאבנה, ומכאן הרגישות הרבה שלו. סלע הכורכר מהווה תשתית לבית גידול ייחודי המשלב צמחייה ים תיכונית עם צמחייה מדברית!

נהגי רכבי השטח, הטרקטורונים והאופנועים, המוצאים בגבעות מקום מפלט ופורקן, לא תמיד מודעים לנזק העצום הנגרם כשגלגלי הרכבים שוחקים את הגבעות לגרגרי חול – נזק בלתי הפיך המשמיד את הערך המיוחד של הגבעות והבסיס לכל המערכת האקולוגית הנדירה!

האזור מיועד להיות "אזור נופש מטרופוליני" אך בינתיים מאיימים עליו רכבי שטח ההורסים את גבעות הכורכר, השלכת פסולת בניין ותוכניות בניה לא מושכלות. החברה להגנת הטבע תומכת בתכנון כולל של השטח תוך השארת גבעות הכורכר כליבה שמורה לרווחת הציבור והדורות הבאים. זוהי תבנית נוף המולדת באזור! 

תחנה 1: גבעת ההכשרה
ממזרח נגלה נוף גבעות הכורכר בו נערוך את טיולנו - גבעות טירת שלום. שם זה ניתן מקורו ביישוב טירת שלום, השייך כיום לנס-ציונה, אשר בתיו מכסים את הגבעה שממזרח. אזור הסיור נמצא במשולש הגבולות נס-ציונה שמצפון וממזרח, רחובות שמדרום ומועצת גן רווה שממערב. מבחינה גיאולוגית שייכות גבעות טירת שלום לרצף גבעות הכורכר המתחיל מדרום ראשל"צ, נס-ציונה, רחובות וגדרה. אם נתבונן בעיון בגבעות שמצפון מדרום לנו נוכל להבחין שהמדרון הפונה מזרחה תלול יותר מהמדרון הפונה מערבה. מבנה זה מזכיר מאד את מבנה הדיונות אותן רואים ממערב לנו. האם ניתן להסיק מכך שגבעות הכורכר היו בעבר דיונות שעברו הסתלעות? על כך בתחנה 3, בה נראה תצפיות נוספות שיאפשרו לנו לענות על שאלה זו.

תחנה 2: גבעת הכלניות
בגבעה זו פריחה רבה של כלנית מצויה ושל עירית גדולה. המשותף לשני צמחים אלו הוא שיש בהם חומרים רעילים שגרמו לכך שאוכלי העשב נמנעו לאכול אותם ולכן, כנראה, הם שכיחים יותר כאן מצמחים אחרים. הכלנית המופיעה כאן במופע האדום בלבד, הכינה צלחת מפוארת אדומה ובמרכזה הרבה אבקנים שחורים. בצבעים אלה היא מזמינה בעיקר חיפושיות פרחים שניזונות מן האבקה. דבורים אינן רואות צבע אדום ובאמת לא הרבה דבורים מגיעות לפרחי הכלנית. מעניין לראות את ההבדל בכיסוי מיני הצמחים שבין גבעת הכלניות לבין גבעת התבלינים הנמצאת רק שערות מטרים ממזרח לה. בעוד שהגבעה כאן מכוסה בכלניות ועיריות מופיעים בגבעה השנייה שיחי רותם, מתנן, קורנית ולוטם שעיר. 
הסיבה להבדל בסוגי הצמחים היא סיבה גיאולוגית גבעת התבלינים בנויה אך ורק מסלע הכורכר וללא כיסוי קרקע בעוד שגבעת הכלניות מכוסה הכורכר בקרקע חמרה. סלע הכורכר המחלחל במהירות יוצר תנאי קשים יותר ולכן ישלטו בו צמחים בעלי כושר הסתגלות טוב יותר לתנאים של חוסר מים. קרקע החמרה יוצרת תנאים טובים יותר לצומח מבחינת משק המים ולכן יופיעו על גביה מיני צמחים הדורשים יותר מים זמינים.

תחנה 3: גבעת החרובים - אודיסאת הקוורץ ומחילות השועלים
סלע הכורכר הוא סוג של אבן חול בנוי מגרגרי המינרל קוורץ המלוכדים על ידי המינרל קלציט. גרגרי הקוורץ העגולים והשקופים חופנים בחובם סיפור מסע מרתק הנמשך על פני עידנים גיאולוגיים. תחילתו, לפני למעלה מ-600 מיליון שנה, עת מגמה מתקררת באיטיות בעומק קרום כדור הארץ (מתחת לאזור הנמצא כיום באתיופיה) וממנה מתגבש באיטיות סלע הגרניט המכיל את המינרל הקוורץ ומינרלים נוספים. משלב זה עוברים גבישי הקוורץ אודיסאה של הרמה וחשיפת סלע הגרניט נחשף אל פני השטח, בליה והובלה במי נהר (נילוס), בזרמי ים ועל ידי הרוח. הרוח מרבידה את גרגרי הקוורץ יחד עם שברי צדפות במבנה דיונות. שברי הצדפות מתמוססים במים ומהווים את המקור למינרל הקלציט המתגבש בחללים הזעירים שבין גרגרי הקוורץ ומלכד אותם לסלע.
חתך הכורכר בגבעת החרובים בנוי משכבות בעלות רמת ליכוד שונה. השכבה העליונה המכילה יותר קלציט וזו מתחתיה מכילה פחות קלציט.לכן, העליונה יציבה יותר והשנייה מתפוררת בקלות. זו הסיבה מדוע בחרו השועלים לחפור את מחילותיהם, לאורך קו גובה אחיד למדי בשכבה התחתונה. הסלע הפריר יותר מקל עליהם לחפור את המחילה, בעוד שהשכבה היציבה יותר שמעליה מונעת את התמוטטותה. 

תחנה 4: גבעת החרובים – תולדות ההתיישבות
בשנת 1927 נוסדה באנגליה, ביוזמתו של משה סמילנסקי, "חברת הנוטעים", שרכשה אדמות מצפון לרחובות. האזור נודע בכינויו הערבי "ע'ור אל-נדה" (עמק הטל), אך היהודים שיבשו אותו וכינו את האזור "חורונאדה". החברה חפרה 4 בארות, נטעה ועיבדה כ-1,000 דונם של פרדסים. באזור נעשו ניסיונות חקלאיים רבים ובהם – בנוסף לתפוזים – גם גידול אבטיחים, תאנים, תבואה, ומאוחר יותר צמחי אגבה. כיום עדיין נמצא בשטח פרדס אתרוגים מניב אותו ניתן לראות ממזרח. 
הגבעה שממערב לנו, אשר מופיעה במפת המסלול כ"גבעת הכלניות", מכונה גם גבעת האורנים על שם האורנים, אותם נטע סמילנסקי, שעמדו כאן לתפארת עד שהוכרעו בשריפה לפני כשנתיים. מדרום בולט "בית המוכתר" שהוא בית ערבי מפואר בן אותה תקופה, שבו שתי קומות והמאופיין בצבעו הורוד.
לפני קום המדינה אירעו כאן התנגשויות רבות בין החקלאים היהודים לבין בדואים והתושבים הערבים מהכפר קוביבה. במלחמת העצמאות היו מספר תקריות בין לוחמי צה"ל לבין תושבי קוביבה הערבית שתוגברו בכוח מ"צבא ההצלה" שישב ביבנה. לאחר מספר ניסיונות נכבשה קוביבה בליל 27.5.48 ע"י גדוד 52, בסיוע גדוד 55, ב"מבצע בר יוחאי".

תחנה 5: גבעת החרובים – שימור מול פיתוח
גבעות כורכר טירת שלום מהוות את ליבו של פארק מטרופוליני המתוכנן בין כביש בית עובד לכפר גבירול וצפון רחובות לטובתו ורווחתו של הציבור הרחב. הגבעות מהוות חלק מרצף גבעות הכורכר המתחיל בצפון בשמורת האירוסים של ראשל"צ, גבעת "התור" וגבעות "הגן הלאומי" של נס ציונה אותן ניתן לראות מצפון (מעל בתי מושב בית עובד).
ערכי הטבע והנוף של גבעות הכורכר מהווים מקור משיכה לעשרות אלפי מבקרים ומטיילים. תפקודן של הגבעות כמוקדי בילוי בחיק הטבע מותנה בשימור מוחלט שלהן  ובשמירת המרחב הפתוח סביבן וביניהן, במסגרת תכנית הפארק המטרופוליני.
מהותו של הפארק המטרופוליני עוד לא הוכרעה. אנו מציעים תוכנית אשר תאפשר פעילויות מגוונות של בילוי תוך שימור רצף גבעות הכורכר והנופים החקלאיים.

תחנה 6: עמק הטל – איכות הסביבה
כיום האזור פרוץ מכל עבריו ומתקיימת בו פעילות עבריינית מסוגים שונים, כגון  מזבלות פיראטיות, משחטות רכב, גניבות נחושת וברזל, גניבת חול וכרכר, שריפות יזומות ורכבי שטח וטרקטורונים החורשים את השטח, פוגעים בגבעות הכורכר  והורסים כל חלקת טבע טובה.

באדיבות החברה להגנת הטבע - http://www.teva.org.il/
צילום: אלון רוטשילד ואורי ארד

   
בניית אתרים  | חנות וירטואלית  | לימודים בנס ציונה  | יחסי ציבור  | יעוץ משפטי בחינם  | חברת קידום אתרים בגוגל
  תוצאות חיפוש מתוך האתר נס-ציונה www.ness-ziona.co.il
נבנה על ידי EKDESIGN

 © כל הזכויות שמורות לאתר נס-ציונה, חברת אי.קיי.דיזיין בניית אתרי הכרויות ו קידום אתרים.   הזכויות לחלק מהתכנים, לתקצירי התכנים ולתמונות המופיעים באתר שייכים לבעליהם החוקיים וביניהם: וואלה, נענע, YNET, NRG, ספורט 5, גלובס, The Marker, תפוז, הארץ Online, עכבר העיר, rest, ועוד ומאוזכרים באתר ככאלה.  תכנים אשר ניכתבו ע"י צוות מערכת האתר נס-ציונה או למענו מחוייב באישור בכתב בטרם הצגתו באתר אחר ואיזכורים נכונים.  אם ברצונכם שלא להופיע באתר - כיתבו לנו! - אנו מכבדים את זכויותיכם.